Το 1970, ιδρύθηκε και ο πρώτος Σύλλογος, o Εξωραϊστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Αιγιάλειας «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ενώ το 1980 ιδρύθηκε ο ενεργός μέχρι σήμερα, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων «Τα Αρφαρά», από μία ομάδα νέων που ήθελαν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων στο χωριό.

Στις 25 Αυγούστου 1984, διοργανώθηκε η 1η Γιορτή Κρασιού, πάνω στην πλατεία του χωριού και με την υποστήριξη των δύο καφενείων του χωριού… όπου έφεραν τις καρέκλες και τα τραπέζια από τα σπίτια τους όλοι οι κάτοικοι του χωριού! Στην συνέχεια και κάθε χρόνο, με την εθελοντική εργασία όλων των κατοίκων και λόγω της άψογης διοργάνωσης, η Γιορτή Κρασιού προσέλκυσε πολύ κόσμο, από την γειτονική Κορινθία έως το Αίγιο.

Έτσι, το καλοκαίρι του 2000, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Άλσος «Τα Χρυσάμπελα», όπου υπήρχε άπλετος χώρος. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, για 36 συνεχή χρόνια, την πρώτη Παρασκευή και Σάββατο, μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Από τις αρχές Αυγούστου, ξεκινούν οι προετοιμασίες καθαρισμού των χώρων, τόσο μέσα στο Άλσος όσο και σε όλο το χωριό και κορυφώνονται με το στήσιμο υπαίθριας κουζίνας, με ψητά και βραστά ντόπια κρεατικά, σαλάτες, ορεκτικά και επιδόρπια, όπως γιαούρτι με τοπικά γλυκά του κουταλιού και χειροποίητους λουκουμάδες.

Όλα τα εδέσματα προετοιμάζονται στον χώρο της κουζίνας και καταναλώνονται άμεσα από τους χιλιάδες επισκέπτες και το Αρφαρέϊκο κρασί προσφέρεται δωρεάν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Χορευτικά συγκροτήματα παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς και η μουσική και ο χορός κρατούν μέχρι την ανατολή του ήλιου!

αμπελοκοιποι αχαϊας συλλογος αρφαρα εργο σκάλες

Στο χώρο του Δημοτικού Άλσους, το 2000, κατασκευάστηκε και ένα μικρό υπαίθριο θεατράκι στην ανατολική πλευρά του χώρου και κάτω από τα μεγάλα πεύκα. Στον μαγευτικό αυτό θεατράκι, τα καλοκαίρια, ο Π.Σ.Α. φέρνει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις από τους ερασιτεχνικούς θιάσους και μουσικά σχήματα της Αιγιάλειας, προσφέροντας βραδιές πολιτισμού στους κατοίκους της περιοχής.

Το καλοκαίρι του 2013, είχαμε τρεις εξαιρετικές παραστάσεις, ένα μουσικό αφιέρωμα στην πρώτη Πανσέληνο του καλοκαιριού, με νοσταλγικές και λαϊκές νότες κάτω από το φως των κεριών, μία εξαιρετική θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Αιγείρας κι ένα αφιέρωμα στα βασικά γεωργικά προϊόντα, κρασί, λάδι και ψωμί, με προβολή σχετικής ταινίας συνοδευόμενη από παραδοσιακή μουσική με ταμπουράδες, κρουστά και τραγούδι.

Μία ακόμη παραδοσιακή γιορτή που προσφέρει ο Π.Σ.Α., γίνεται στην Ι.Μ. Αγίου Βασιλείου Αμπελοκήπων. Εδώ, μέσα στον βράχο και σε υψόμετρο 800, λειτουργούσε για πολλά χρόνια Γυναικείο Μοναστήρι, αλλά στο τέλος έζησε ένας μοναχός, ο Αγαθάγγελος Αριστείδης Πετρόπουλος, ο οποίος το συντηρούσε μέχρι τον θάνατό του, το 1938. Λέγεται ότι κατά τη περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα ονομαζόμενα «κρυφά σχολεία» της περιοχής…

Ο Π.Σ.Α. έχει κάνει πολλές εργασίες διατήρησης του χώρου που κατοικούσε ο μοναχός και για να τιμηθεί η μνήμη του, κάθε χρόνο την Δευτέρα του Πάσχα γίνεται λειτουργία μέσα στην παλιά Εκκλησία του Άη-Βασίλη.

Στην συνέχεια ο Π.Σ.Α. καλεί όλους τους κατοίκους του χωριού, καθώς και πολλούς επισκέπτες, στο ομώνυμο πευκόφυτο οροπέδιο, που βρίσκεται μερικά μέτρα πάνω από την Μονή και γίνεται ένα μεγάλο πικ-νικ, με κρέας ψητό, δωρεάν ντόπιο κρασί και μουσική!

Οι έμπειροι κατασκευαστές αερόστατου, φτιάχνουν ένα χάρτινο “zeppelin” με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο και το αφήνουν να πετάξει στον ουρανό!! Κάθε χρόνο, η Χορευτική Ομάδα «Σεμέλη», παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία τους παραδοσιακούς της χορούς και ξεσηκώνει όλους τους παρευρισκόμενους σε γλέντι!!