Οι επισκέπτες του Μουσείου είχαν τη δυνατότητα μέσω κατευθυνόμενης «ανάγνωσης» επιλεγμένων φωτογραφιών, να διαμορφώσουν άποψη για τις συνθήκες ζωής στο χωριό και στην ευρύτερη ελληνική ύπαιθρο κατά τον εικοστό αιώνα.

 Έτσι συνειδητοποίησαν τη δημογραφική ευρωστία του τόπου στις αρχές του αιώνα, τον κοπιώδη βιοπορισμό, την υποτιμημένη θέση της γυναίκας, τον βαρύ αντίκτυπο των πολεμικών επιχειρήσεων της χώρας μας, αλλά και το βάθος των κοινωνικών δεσμών μεταξύ συγγενών, γειτόνων, συγχωριανών, τον ενοποιητικό ρόλο της εκκλησίας, της πλατείας και των παραδόσεων και την αγάπη των ανθρώπων για την ομορφιά και την κοινωνική ανέλιξη, που με τη σειρά τους οδήγησαν στη δημογραφική συρρίκνωση του χωριού αλλά και στη διαμόρφωση συναισθημάτων αγάπης και νοσταλγίας στους αποδήμους.

Σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν σε κάποιο βάθος οι επισκέπτες την «ελληνική ψυχή», έγινε μια σύντομη παρουσίαση των μεγάλων σταθμών της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα ως τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε εν τάχει ο ρόλος της ελληνικής παροικίας της Βιέννης στην ελληνική επανάσταση και και η συμβολή σε αυτή κάποιων Αυστριακών, παρά το γεγονός ότι το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Αυστρία τότε ήταν σαφώς αντεπαναστατικό.

Η παρουσίαση τμήματος καταλόγου με καταγεγραμμένους τους άνδρες του χωριού που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1821 και η επίσκεψη στο Ηρώο ήταν οι γέφυρες μεταξύ της μουσειακής εμπειρίας των επισκεπτών και της πεζοπορίας σε τμήμα του ιστορικού μονοπατιού «Το πέρασμα του Σολιώτη», που ακολούθησε.